2 cup sugar
1+3/4 cups all purpose flour
3/4 cup HERSHEY's Cocoa
1+1/2 teaspoons baking powder
1+1/2 teaspoons baking soda
1 teaspoon salt
2 eggs
1 cup milk
1/2 cup vegetable oil
2 teaspoons vanilla extract
1 cup boiling water
CHOCOLATE BUTTERCREAM :
1+1/3 cups(22 tbs) salted butter,softened
2/3 cup shortening (crisco)
6 oz unsweetened chocolate,melted and cooled to room temp.
2 tbs. vanilla extract
1/4-1/2 cup heavy/whipping cream,half and half or whole milk
2 lbs (8 cup) powdered sugar 1-4 tbs corn syrup. suka hati la nak letak pun boleh.
Skrg ni aku dh gila buat cupcake..n nak design cantik2,salah satu cara nak mencantikkan kek ialah hiaskan kek dgn fondant icing..setelah di tapis2 aku rasa ini la cara mudah nak buat fondant..bahan2 pun tak merepek2 sgt..(kiranya org buta senduk cm aku ni leh kenal lagi la bahan2 tue)
Bahan-bahan :-
225gm marshmallow putih
1 sudu besar air
1 sudu kecil corn syrup,tak masuk pun takapa.
450gm gula icing
1/4 cawan crisco shortening,utk gris..(jenama lain pun boleh).
Cara-cara :-
1- Microwave masrhmallow bersama air utk 20-30 saat atau sampai cair.Option lain,boleh cairkan atas api perlahan,(aku lebih suka cara nie).
2-Kacau masrshmallow dgn sudu yg telah digris supaya tak melekit.Masukkan corn syrup,masukkan dan kacau sampai sebati.